
Magnez jako naturalne lekarstwo na cholesterol
Wiele osób stosuje leki na wysoki poziom cholesterolu. Czy leki te można zastąpić w naturalny sposób? Prawdopodobnie zgadujesz, że tak.
Statyny to grupa silnych leków, które blokują określony enzym w wątrobie, który pomaga wytwarzać cholesterol. Gdy enzym ten jest zablokowany, poziom cholesterolu obniża się. Enzym ten robi jednak znacznie więcej w organizmie niż tylko wytwarzanie cholesterolu, więc gdy jest stłumiony przez statyny, pociągają za sobą daleko idące konsekwencje.
Jednym z głównych skutków ubocznych, które lek uznaje, jest zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych i zaburzenie czynności wątroby. Jeśli bierzesz statyny, musisz regularnie wykonywać badania krwi w celu wykrycia uszkodzenia wątroby. Zatrzymanie statyn w przypadku uszkodzenia wątroby zwykle odwraca problem.
Innym uznanym działaniem niepożądanym, miopatią statynową, jest jatrogenny (wywołany przez lekarza) stan, który uszkadza mięśnie i jest całkowicie związany z przyjmowaniem statyn. Do 20 procent użytkowników statyn może odczuwać ból mięśni, tkliwość i osłabienie. Ale firmy farmaceutyczne zgłaszają tylko 0,1 procentowe uszkodzenie mięśni, zwane rabdomiolizą, spowodowane przez statyny, dlatego mogą powiedzieć, że objawy mięśni są rzadkie. Ignorują one jedną na pięć osób, które cierpią z powodu terapii statynami, zwykle otrzymując inne leki, aby mogły tolerować działania uboczne statyn.
Każda aktywność metaboliczna w organizmie zależy od enzymów.
Na przykład wytwarzanie cholesterolu wymaga specyficznego enzymu zwanego reduktazy HMG-CoA. Jak się okazuje, magnez spowalnia tę reakcję enzymatyczną, gdy cholesterol jest obecny w wystarczających ilościach i przyspiesza go, gdy potrzebujemy więcej. Reduktaza HMG-CoA to ten sam enzym, który leki statynowe atakują i hamują. Mechanizmy są prawie takie same; jednak magnez jest naturalnym sposobem ewolucji organizmu w celu kontrolowania i równoważenia poziomu cholesterolu, podczas gdy statyny są używane do niszczenia całego procesu.
Jeśli w organizmie występuje wystarczająca ilość magnezu, cholesterol będzie ograniczony do niezbędnych funkcji - produkcji hormonów i utrzymania błon - i nie będzie wytwarzany w nadmiarze. Pamiętaj, że większość cholesterolu w organizmie jest wytwarzana w wątrobie, więc jeśli nie jest potrzebny, organizm go nie produkuje - ale ten mechanizm zależy od wystarczającej ilości magnezu.
Cholesterol zwiększył się w populacji tylko w naszych obecnych okolicznościach - poprzez uprawę żywności w glebie z niedoborem magnezu, niski poziom magnezu w żywności przetworzonej i nadmierne spożycie żywności bogatej w wapń bez suplementacji magnezem. Jeśli nie ma wystarczającej ilości magnezu, aby ograniczyć aktywność enzymu zmieniającego cholesterol, nasz organizm jest zmuszony produkować więcej cholesterolu niż jest to konieczne.
Dr. Carolyn Dean